Over Jo

Jo

Jo

Ik ben Jo, en de eigenaar van Zazi Brands. Ik ben opgegroeid in verschillende Europese landen, en hoewel ik daar op dat moment beslist niet al te blij mee was, heeft het er wel voor gezorgd dat ik me op veel verschillende plekken en bij veel verschillende soorten mensen thuis kan voelen.

In 1993, na een studie Economie en een aantal jaren werk in de IT sector, besloot ik dat het tijd was om iets leukers te gaan doen dan vergaderen, onderdeel zijn van grote organisaties, vage maar uitermate strategische projecten, politieke spelletjes, en meer van dat soort zaken. Ik sprong in het diepe en begon een bedrijf in babykleding.

Het idee om zelf een bedrijf op te zetten dat tastbare en mooie producten maakt was geweldig en bevrijdend. En aangezien ik net een dochter had gekregen, lag kinderkleding voor de hand. Voor hetzelfde geld was het iets anders creatiefs geworden, maar ja, dat kan altijd nog, later…

En zo werd ik de 1e ondernemer in de geschiedenis van mijn familie.

Niet gehinderd door enige kennis of ervaring op dit gebied begon ik. De 1e monstercollectie heb ik samen met een klein confectieatelier in Amsterdam gemaakt. Ik huurde een stand op de Kind en Jugend in Keulen, en vond 4 agenten (in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België) die de verkoop deden. Ik had wel iets opgestoken van mijn jaren in de IT – o.a. dat een zakelijk opgezet verkoopkanaal heel erg handig is, en ervoor zorgt dat je je handen vrij hebt voor andere dingen.

En zo begon het, met vallen en opstaan, heel veel fouten maken, en daarvan leren. Van de 4 agenten was er maar 1 die wat verkocht en in mijn merk geloofde, en die daarmee mijn 1e productie redde. Waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben. (merci, Hermanneke!)

Het gevoel om zelf iets te maken dat gewaardeerd wordt, en waar je van kan leven is met niets te vergelijken. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van deze beslissing.

Hierna volgden er vele jaren met ups en downs, die niet allemaal even relevant zijn. Er kwam een compagnon die veel wist van productie, er kwamen andere merken, er was een hoog segment boetiek merk waarbij we stoffen uit Parijs gebruikten van meer dan 100 euro per meter. En een van de klanten was Harvey Nichols in London.  Er was een private label-lijn voor V&D, C&A en Peek en Cloppenburg. En er was een faillissement in 2001, door dat ik teveel risico’s nam met te hard groeien in het buitenland.

Er was het memorabele moment in 2010, toen ik alle aandelen weer terugkocht van mijn compagnon, waardoor het bedrijf weer 100% van mij werd. Weer 1 kapitein op het schip, heerlijk!

En nu zijn we weer een groot aantal jaren verder, en het ziet er goed uit. Het bedrijf bestaat inmiddels uit een geweldig team van mensen om mij heen. Die allemaal ook het gevoel hebben dat het bedrijf van hun is. Die heel hard meewerken om dit bedrijf – met inmiddels meerdere merken – verder te laten groeien. Waardoor ik weer meer tijd heb om nieuwe ideeën voor de toekomst te genereren en te testen.

Een bedrijf is een levend organisme – je moet het blijven opvoeden, koesteren, soms ander eten geven, soms even streng zijn, mee op reis nemen… en genieten van de groei en bloei die zich voor je ogen afspeelt.