Productie in India

Regelmatig worden wij gevraagd hoe het nou zit met kinderarbeid in India. En of we wel zeker weten dat onze merken vervaardigd worden zonder kinderarbeid. En waarom we geen keurmerk hebben van Fair Trade.

Wij zijn niet zo van de clubs. Niet van ergens bij willen horen. En Fair Trade, of Made by, en noem maar op – zijn allemaal clubs. Weliswaar goede, maar toch geen reden om daarbij aangesloten te willen zijn. Wij kennen onze verantwoordelijkheden en nemen deze liever zelf dan dat wij veel geld en tijd spenderen aan het voldoen aan regels door anderen opgelegd.

En de vraag over kinderarbeid – daar is een kort antwoord op: Ja, dat weten wij zeker. In alle contracten met onze fabrikanten staat dat als eerste clausule. En ze weten dat als ze zich daar niet aan houden dat de productie onverbiddelijk bij ze weggehaald wordt.
Voor de goede orde: kinderarbeid is verboden in India. Maar ja, in een land met 1,2 miljard inwoners is het niet altijd even makkelijk om welke wet dan ook te handhaven.

Dan is er een langer antwoord. Nee, dat weet je als merk nooit zeker. Want een fabriek werkt in tijden van piekproductie met onderaannemers, en als merk heb je vaak geen idee wie dat zijn en waar ze zitten.
Maar je kan de risico’s verminderen, en dat is wat wij doen. Al onze fabrieken zitten in Delhi, op een paar vierkante kilometer, en worden bijna dagelijks bezocht door onze collega’s van LoFff India. Ze zitten niet ergens op het platteland ver weg, waar het personeel intern woont. In Delhi wordt regelmatig door de overheid gecontroleerd op aanwezigheid van kinderen. En als daar een fabriek betrapt wordt, kunnen ze sluiten.

Als je als merk voor de laagste prijs wil gaan, moet je niet in Delhi zijn. In Delhi liggen de lonen een stuk hoger dan in het zuiden van India, en die liggen weer hoger dan de lonen in Bangladesh, en die liggen weer hoger dan de lonen in Ethiopië. Het uitknijpen van fabrikanten tot de laatste cent is iets dat hoort bij mega orders en prijsstunters, en niet bij Zazi Brands.

Maar ook in onze fabrieken wordt in de piektijd continue en hard gewerkt, met shifts van 12 uur, om de productie op tijd af te krijgen. Maar die overuren worden over het algemeen graag gemaakt, want ze betalen extra.

De arbeidsomstandigheden zijn voor Indiase begrippen goed, voor Nederlandse minder. Dat ligt ook aan het klimaat. In de zomer kan het boven de 40 graden worden, en dan helpen ventilatoren een beetje, maar het blijft heel warm. De tailors zitten dan in hun hemdjes achter de naaimachines. En als de stroom weer eens uitvalt (wat nog steeds regelmatig gebeurt in Delhi) doen zelfs de ventilatoren het niet meer.

In de winter kan het daar behoorlijk koud zijn, een graad of 10, en de ruimtes zijn niet verwarmd. Een verwarming installeren voor 1 of 2 maanden per jaar is niet haalbaar. Dan zitten ze dus met truien en sjaals achter de machines.

Wij betalen een faire prijs voor onze producten, waar volwassen mensen naar Indiase begrippen een behoorlijk loon mee verdienen, en waar ze hun kinderen van naar school kunnen sturen. Onze fabrikanten en hun medewerkers zijn blij met ons – wat ook de reden is dat we met de meesten al jaren werken, en dat zij ook echt onderdeel zijn van onze organisatie. Wie meer hierover wil lezen kan de profielen van een aantal van onze partners lezen op de pagina ”over ons” op deze website. Zij groeien met ons mee, en hebben net als wij alle vertrouwen in de toekomst met elkaar.