Wassen

WASVOORSCHRIFTEN & ZORG

In al onze kledingstukken staat een wasvoorschrift. Nu blijkt dat niet iedereen alle symbolen die hierop voorkoment kent, en dit geeft soms problemen na het wassen. Daarom lijkt het ons handig om wat extra uitleg te geven.

Onderstaand vindt je een lijst met de meest voorkomende wassymbolen met daarbij een uitleg wat deze symbolen precies betekenen. Verder geven we je nog extra tips om je kledingstukken zo mooi mogelijk te houden. Wij raden je aan om deze wasvoorschriften goed te lezen, zodat je zo lang mogelijk van je kleding kunt genieten.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Voordat u kledingstukken daadwerkelijk gaat wassen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is belangrijk dat u eerst de was goed sorteert. Dit omdat u wilt voorkomen dat er kledingstukken gaat krimpen of dat er kleuren gaan doorlopen. U sorteert de was eerst op kleur en temperatuur. Dit houdt in; wit bij wit, donker bij donker en gekleurd bij gekleurd. De wastemperatuur is terug te vinden in het onderhoudsetiket. Naast de kleur en de temperatuur waarop u de kledingstukken kunt wassen, zijn er nog vier andere wassymbolen waar u op moet letten voordat u kleding gaat wassen. Tijdens het sorteren van de was moet u dus eerst op uw onderhoudsetiket kijken. In elk kledingstuk dat Zazi Brands verkoopt is een label met wasvoorschriften te vinden. Dit label wordt ook wel het onderhoudsetiket genoemd. Het onderhoudsetiket wordt hieronder nader toegelicht.

HET ONDERHOUDSETIKET

De meeste kledingstukken kunt u gewoon in de wasmachine wassen! De temperatuur van het water is constant en de kledingstukken worden grondig gereinigd. Kortom, wassen in de wasmachine is een veilige methode. Het is echter zeer belangrijk om voor elke wasbeurt het onderhoudsetiket te lezen. Op het onderhoudsetiket staan allerlei symbolen en deze zijn meestal in vijf onderdelen verdeeld; wassen, bleken, trommeldrogen, strijken en chemisch reinigen. Daarnaast staan de symbolen ook altijd in een vaste volgorde. Maar wat betekenen al die symbolen precies? En wat kunt u nog meer doen voor uw kleding naast het op de juiste manier te wassen? Hieronder vind u een toelichting met wat deze wassymbolen precies betekenen.

wassen

strijken

drogen

bleken

stomen
WASTIPS

Naast het onderhoudsetiket hebben wij nog een aantal wastips voor u op een rijtje gezet. Zo zorgt u nog net dat beetje extra voor uw kleding, waardoor ze nog langer mee gaan:

  1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel zoals dat op de verpakking wordt aangegeven. Gebruik bij voorkeur ook een fijn vloeibaar wasmiddel (dus zonder bleekmiddel). Teveel wasmiddel is niet goed voor uw kleding, zo kan uw kleding door te veel wasmiddel sneller beschadigen en verkleuren.
  2. Daarnaast is het belangrijk dat u de wasmachine niet helemaal volpropt met kleding waardoor u het deurtje met moeite dicht krijgt. Houd bovenin de wastrommel wat ruimte over. Dit is belangrijk, zo kunnen de vlekken beter verwijderd worden, doordat er meer ruimte voor uw was is om te kunnen worden gereinigd.
  3. Was niet te warm, tegenwoordig zijn wasmiddels zo gemaakt dat wassen op een lage temperatuur mogelijk is. Houd een maximaal 35 Celsius aan. Dit is ook nog eens beter voor het milieu.
  4. Kleding (met prints en applicaties) kunt u het beste binnenstebuiten wassen.
  5. Bij de handwas is het raadzaam om het wasmiddel eerst goed op te laten lossen in lauw water. Voer de behandeling snel achter elkaar uit en spoel het kledingstuk goed uit in water dat dezelfde temperatuur heeft als het waswater. Wrijf of wring het kledingstuk niet, zo beschadigd u het delicate kledingstuk minder snel. Laat het kledingstuk ook niet in stilstaand water staan! Centrifugeer het kledingstuk na de behandeling eventueel kort. Wol-, tricot en zijde materialen moet u niet in de trommel drogen.
  6. Stel het wasprogramma zo in dat het niet met een te hoog toerental gaat centrifugeren.
  7. Laat uw fijne was, vaak handwas of zijde, liggend drogen op een schone handdoek, zo blijft de vorm van je kleding in tact.
  8. Strijk uw kleding zoveel mogelijk aan de binnenzijde en voorkom zo glansvlekken. Strijk ook nooit over prints en applicaties!
  9. Probeer uw kleding niet in de zon te drogen om verkleuren te voorkomen.

TEXTIEL EIGENSCHAPPEN

Katoen
Katoen is een sterke vezel die nat sterker wordt en dus goed gewassen kan worden (gekleurd katoen niet warmer wassen dan 30° Celsius). Let op, gekleurd katoen kan na het wassen iets lichter worden.